154 yıllık değirmende Dergül tahini üretiliyor
Kent merkezine 10 kilometre uzaklıkta bulunan ve 5 mahalleden oluşan Kumçatı ilçesinde yaklaşık 1000 dönümlük alanda ikincil ürün olarak susam yetiştiriliyor.
Cudi ve Gabar Dağları’nın eteklerindeki kasabada, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle geçen yıl restore edilen 154 yıllık su değirmeninde susam, klasik formüllerle öğütülerek tahin haline getiriliyor.
Yaklaşık 1 ton susamdan 800 kilogram tahin elde eden üreticiler, geçen yıl Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından “Dergül” adıyla tescil edilen tahinin satışlarını artırdı.
Kış aylarında su değirmeninde üretilen günde 400 kilogram tahin de birçok şehre gönderiliyor.
Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Sezgin, Dergül tahinin kentte yetişen susamın su basıncı formülü ile öğütülmesiyle elde edildiğini hatırlatarak, marka müdürlükleri ile coğrafi işaret tescil belgesi almak için 2 yıl önce çalışmalara başladıklarını hatırlattı. .
Sezgin, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2 yıl önce yapılan başvurunun geçen yıl olumlu sonuçlandığını belirtti. “Tahinimiz kendine has aromasıyla tüketicilerin beğenisini kazanmıştır. Bu leziz lezzetin Şırnak ili dışında ve komşu olduğumuz ülkelerde tüketilmesi son derece uygundur. Müdürlük olarak işletmelerimizde gıda kontrollerini gerçekleştiriyoruz. “söz konusu.
Tahinin tescillenmesinin ardından üretimin ve ürüne olan güvenin arttığını kaydeden Sezgin, tescilin üreticilere yeni pazarlar açılmasına olumlu katkılarını gördüklerini söyledi.
Sezgin, “Daha önce ürünün güvenli olup olmadığı konusunda Müdürlüğümüze danışıyorlardı. Bu konuyla ilgili çok çağrı geldi. Tescil edildikten sonra bölgede tahin üretimi ve tüketiminde artış oldu. Biz bundan memnunuz. Çalışmalarımız Şırnak’ta bu tür yerel değerleri tescillemeye devam ediyoruz.”sözlerini kullandı.
“SİPARİŞLERİ YAKALAYAMIYORUZ”
Tarihi değirmeni işleten Misbah Demir, kasabada üretilen susamları su değirmeninde hijyenik ortamda tahine dönüştürdüklerini, internet üzerinden sipariş aldıklarını ve ürünü ülkenin her yerine gönderdiklerini belirtti.
Demir, değirmenin 2 yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilerek kültür varlığı olarak tescil edildiğini belirterek, şöyle konuştu:
“Tahin tescillendikten sonra daha çok talep alıyoruz. Özellikle kış aylarında satışları artıyor. Değirmenin 154 yıllık bir geçmişi var. Burada yüzde 100 susamdan tahin yapılıyor. Hiçbir katkı maddesi yok. Susam da yetiştiriliyor. Bölgemizde tamamen doğal yöntemlerle üretim yapılıyor. Değirmende kış aylarında günde yaklaşık 400 ons üretim yapılıyor. “Kilogram tahin üretiyoruz. Yaz aylarında su azaldığı için sadece un öğütüyoruz. Tahin kayıt altına alınınca siparişleri yerine getiremiyoruz.”
“30 YILI AŞKIN BİR SÜREDİR BURAYA GELİYORUM”
Üretici Saliha Sanrı, yıllardır susamları su değirmenine getirip tahine dönüştürdüklerini anlattı.
Halüsinasyon, “Susamımızı temizledikten sonra buraya getiriyoruz. Burada tuzladıktan sonra değirmende öğütüyoruz. 30 yılı aşkın süredir buraya geliyorum. Burası tarihi bir değirmen. Hem tahin hem de su değirmeninden çıkan un daha güzel. “dedi.
Kamil Atan, doğal olması nedeniyle 30 yıldır su değirmenini tercih ettiklerini belirtti.
Atan, “Fabrikada üretilen tahinin coğrafi işaret alması bizi çok sevindirdi. Bu vesileyle tanıtımı da yapıldı.”söz konusu.